STICHTING OPRECHT

 

Weerbaarheidstrainer

Guus Knoops

Waarom zo gedreven?


Ik ben in de zomer van 1959 geboren in Valkenburg aan de Geul, Ik heet Guus Knoops.

Als vijfdejaars leerling V.W.O.  was voetbal mijn leven en passie.

Ik kreeg een ernstig ongeluk met ingrijpende gevolgen… in een tunnel. Op mijn brommer ontmoette ik daar een vrachtauto.


Ik herinner me die dag in april nog goed, ik mocht als jeugdspeler deel uitmaken van het eerste team, op weg naar een kampioenschap, voor mij iets om heel trots op te zijn, destijds.

Die ochtend bleven de spoorbomen op het traject van het Miljoenenlijntje dicht.

Grote paniek overviel me, bang om als ik te laat zou zijn, ik voor de ogen van mijn klasgenoten door mijn docent Nederlands afgestraft zou worden. En hem dan alweer de kans zou geven me het gevoel van een mislukkeling te geven. Dus ……………….. ik koos die andere weg.


Daarna groeide het besef bij mij en nam me voor, dat ik nimmer meer mijn trots en eigenwaarde af zou laten nemen. “voortaan blijf ik mijn eigen vriend, dus zorg ik ook voor hem en mij“.


Jammer genoeg, kom ik het nog dagelijks tegen: Machtsmisbruik in verschillende vormen.

Ook toen ik in de psychiatrie werkte, …als hypnotherapeut,..op mijn werk, …in mijn directe omgeving.

Maar zeer zeker de afgelopen jaren die ik heb gewerkt als preventiewerker van het Marietje Kessels Project voor de GGD Zuid Limburg en GGD/GGZ/OCGH Zuid Oost Brabant..

Kinderen die zich in de luren laten leggen door de verpakking, geïmponeerd raken en de inhoud niet opmerken, om zich daarna belazerd te voelen, maar toch beleefd blijven om de ander niet teleur te stellen in al hun oprechtheid. En bang zijn om gestraft te worden vanwege de frustratie van een ander.

DE TRAINERS

Ellie Aksel

Guus Knoops